Tavuk konusunda kafamızdaki tilkiler!

Anneler için konu beslenme, özne çocuk olunca en ufak bir negatif görüş, mide bulandırabiliyor.

Et ve tavuk konusu da hepimizin, daha çok da annelerin kafasını çok kurcalayan konulardan. Yediklerimiz hormonlu mu? Organik diye satılanlar ne kadar ‘organik’? Ne, nerede, hangi koşullarda üretiliyor? GDO’dan kaçabilecek miyiz?

Geçenlerde ben ve blogger/anne arkadaşlarım Banvit’in davetlisi olduk. Etkinliğin amacı doğru bilgileri aktarma ve bilinçlendirme idi.

Banvit İstanbul
Blogger Anneler Banvit’i ziyarette
Yalnız ben Banvit’in ofisini çok beğendim :-)

Banvit Kurumsal Gelişim ve İletişim Direktörü İlgi Görener Hanım’ı hem dinledik, hem soru yağmuruna tuttuk.
Her bir sorumuzu gerek açıklamalı, gerek fotoğraflı, gerekse laboratuvar araştırması sonuçlarıyla yanıtladılar. Her tür soruyla karşılaştıklarını ve artık  şaşırmadıklarını söyleseler de, sözünü esirgemeyen bir grup anne olarak yine de şaşırtmayı başardık. Bu yazıya vakit ayırıyorsanız zaten aklınızda bir takım sorular vardır, tıpkı benim, bizim gibi. Toplantıda aldığım notlar ve bazı soruların cevapları şöyleydi;

-Banvit ’68’den beri tavuk üretiyor. Türkiye’de tavuğu, tabiri caizse ‘poşete koyup satan‘ ilk işletme.

-Kendilerini sürekli denetliyorlar; hem içerde (kümesler), hem dışarda (kesimhaneler)

-Hayvanlara kesinlikle hormon kullanmadıklarını belirttiler.

-Hayvanlara gerekli durumlarda* antibiyotik verdikleri oluyor, ilacın kalıntıları bünyelerini terketmeden kesim yapılmıyor. *:Gerekli durumlar nelerdir? Açıkça  ‘Neden antibiyotik veriyorsunuz?’ soruma verilen cevap, ‘Siz hastalandığınızda ya da mecbur kaldığınızda hangi sebeple kullanıyorsanız, aynı sebeple’ dendi. Hastalanan bir kaç tavuk yüzünden binlerce tavuğun telef edilmesindense ilaç kullanımının zaman zaman kaçınılmaz olduğu belirtildi. Ancak kesim yapılan hayvanlarda kesinlikle ilaç kalıntısı olmadığı belirtildi.

-Tabii hemen soru geldi, ilaç kalıntıları vb kimyasallar nasıl denetleniyordu? Ayda 40bin analiz yapılıyor, bu da yılda 500.000 analiz demek. Elinize aldığınız paketlerin üzerindeki numarayı sistemde sorguladığınızda; hayvanla ilgili tarihler, şeceresi, üreticisi, hangi yetiştiriciden geldiği hepsi kayıt altındadır, dendi. ‘Çocuklarınıza yedirmeyeceğiniz gıdalar üretmiyoruz. Bugün bu yüzden tüm sorularınızı yanıtlamak istiyoruz’ diye ekledi İlgi Hanım.

Sunumlar elbette ki Banvit ürünlerindendi.

Tavuklar 40-42 günde kesiliyor. Organik tavuklar ise 80-90 günde. Türkiye’de organik tavuk adı altında satılan hiçbir ürünün gerçek olmadığını savundular. Sebebini de, hem ‘organik diyebilmek için gerekli olan hayvan başına 4m2 kapalı+4m2 kapalı alanın (Türkiye topraklarının %66’sına denk gelirmiş yalnız Banvit’teki tavuklar), sanayi atıksız bir topraktan/çevreden sıfır etkileşimle  beslenen tavuklar var olduğuna inanmanın ütopik olduğunu belirttiler.

Peki neden tavuklar eskisinden çok daha hızlı pişiyor? Eskiden tavuklar bu kadar kısa sürede kesilmezdi, aylarca dolaşırlardı ve dolayısıyla kartlaşırlardı. Kas yaparlardı ve pişme süresi uzardı. Bugün, belirttiğimiz gibi 40-42 günde kesimhaneye gidiyorlar. Dolayısıyla etleri körpe kalıyor.

-Banvit’in ürünlerinden ‘rooster’, 80-90 günde kesiliyor, yoksa yine ‘organik’ mantığına inanmıyorlar ama daha etli butlu et arayanların tercih ettiği bir ürün oluyor.

-‘Geç pişen tavuk tüm aminoaasitini kaybeder, B12’ler proteinler gider, kas yığını yersiniz’, diyor İlgi Hanım.

-Banvit yumurta üretmiyor.

-Banvit bazı büyük market zincirlerinden ürünleri çekmiş ve evlere soğuk servis yapan bir sistem kurmuşlar. Yalnızca banvitburada.com üzerinden ulaşabileceğiniz pek çok ürün var.

‘Körpe’ markası Banvit’in B kalite ürünlerini sattığı kendi markası. Boy, kilo vb olarak standarta uymayan ürünleri içeriyor, yoksa üretim kalitesi aynı.

-Banvit.com üzerinde istenilen tüm sağlık raporlarına ulaşabiliyorsunuz.

Benim ilgimi bu konular çekmiş, bu notları tutmuşum. Çok şey konuşuldu, sayısız soruldu. Aklınıza gelen soru varsa burdan bana sorabilirsiniz, beni aşan bir konuysa kendilerinden yardım da alabilirim.

Tavuklar dip dibe ufacık kafeslerde mi yaşıyorlar, ışık oyunları ile mi gece/gündüz yapılıyor? Bu gibi soruların hepsinin şehir efsaneleri olduğunu söyleyip, bizleri Bandırma’ya davet ettiler. Eylül ayı içersinde bizzat üretim tesislerini ziyaret edeceğiz. Elimde kameramla orada olacağım. Aklınızdakileri yazın, ileteyim.

 

 

 

“Tavuk konusunda kafamızdaki tilkiler!” üzerine bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir